Sıkça Sorulan Sorular
Kurslar Hakkında
SDÜ TÖMER'de eğitim almak için Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi olmak gerekir mi?
SDÜ TÖMER'de eğitim almak için Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi olmak zorunda değilsiniz. Dil öğrenmek isteyen herkes merkezimize başvurabilir.
SDÜ TÖMER'de istediğim kurdan başlayabilir miyim?
Hayır. TÖMER’e kaydolan bütün öğrencilere dersler başlamadan önce seviye belirleme sınavı yapılır. Bu sınava göre öğrenci uygun kura yönlendirilir.
Türkçe kurslarda ders kaynakları için ilave bir ücret öder miyim?
Türkçe kurslara başvuran kursiyerlere, ödedikleri kur ücretleri çerçevesinde ders ve çalışma kitapları ücretsiz olarak verilmektedir.
Dersler ne zaman ve kaç saat yapılıyor?
Dersler hafta içi olup haftalık olarak günde 6 saat olmak üzere toplamda 30 saat ders yapılmaktadır.
Kursa devam etmeyeceğim. Yatırdığım ücreti geri alabilir miyim?
Öğrenci eğer kursa başlamış ve sınıf listesine dahil olmuş ise hayır, yatırdığı ücreti geri alamaz. Başlamış bir kursun ücreti iade edilmez. Yalnız kursiyer,toplu ödemelerde henüz başlamadığı kursların iadesini alabilir.
Ücret iadesi için ne yapmam gerekiyor?
Bunun için iade talebinizin gerekçesini içeren bir dilekçe ile merkeze başvurmanız gerekir. Ana sayfamızda bulunan Birim Kalite Çalışmaları bölümünde Formlar ve Dilekçeler kısmından ulaşabilirsiniz.Talebin ve gerekçenin Yönetim kurulunca uygun görülmesi halinde kalan ücret yasal kesintiler düşülerek iade edilir.
Türkçe Dil Yeterlik Sınavı Hakkında
Türkçe Dil Yeterlik Sınavı'na kimler katılabilir?
Türkçe Yeterlik Sınavı'na Türkçe dil becersini belgelemek isteyen herkes katılabilir. Üniversiteye "uluslararası öğrenci" kontenjanından giren bütün öğrenciler öğrenime başlayabilmek için en az B1 düzeyinde Türkçe dil yeterliğine sahip olması gerekir. Önlisans eğitimi alanlar üçüncü yarıyıl başlangıcına kadar, lisans eğitimi alanlar ise beşinci yarıyıl başlangıcına kadar Türkçe yeterlik düzeyini (C1) seviyesine çıkarmak zorundadır. Bu süre sonunda Türkçe Yeterlilik düzeyini (C1) seviyesine getiremeyen öğrenciler eğitim-öğretime devam edemezler. Öğrencilere bunun için bir (1) yıl süre tanınır. Bu süre sonunda şartı sağlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Türkçe Dil Yeterlik Sınavı'na nasıl başvurabilirim?
Türkçe yeterlik sınavında web sayfamızdan çevrim içi olarak başvurabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Türkçe Dil Yeterlik Sınavı örneği var mı?
SDÜ TÖMER tarafından yapılan Türkçe Dil Yeterlik Sınavı'nın bir örneği web sayfasında bulunmaktadır. Ayrıca adaylar çevrim içi sınavlarda sınav sürecini ve sistemini tanımak için sınav tarihinden bir gün önce yapılan çevrim içi deneme sınavına katılabilir.
SDÜ TÖMER’den alınan yeterlilik belgesi başka bir üniversitede geçerli midir?
Evet. YÖK tarafından kabul edilmiş, yükseköğretim kurumlarına bağlı Türkçe öğretim merkezlerinin verdiği Türkçe yeterlilik belgeleri her üniversitede geçerlidir.
Yeterlik sınavında başarılı olmak için kaç puan almam gerekir?
Sınavda her bir beceri alanından en az % 50 oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda;
0-29 arası puan alan adaylara A1
30-54 arası puan alan adaylara A2
55-64 arası puan alan adaylara B1
65-70 arası puan alan adaylara B2
71-88 arası puan alan adaylara C1
89-100 arası puan alan adaylara C2
Toplam puanı 55’ten daha az olan adaylara “Türkçe Yeterlik Belgesi” verilmez.
Kur sınavı sonucuna göre sertifika alabilir miyim?
Hayır. Kur sınavları öğrencinin Türkçe yeterliliğini ölçmez. Sadece ilgili kurun kazanımlarına ne ölçüde ulaştığını ölçer. Buna göre öğrenci bir sonraki kura devam edebilir veya edemez. Ancak talep edilmesi hâlinde öğrenciye hangi kurda olduğunu gösteren "ilgili makama" yazısı verilir.
Sınava girmedim/giremedim. Tekrar sınava katılabilir miyim?
Sınava girmeyen adayın sınav başvurusu iptal edilir. Sınav ücreti iade edilmez. Tekrar sınava girebilmek için yeniden ücret ödenerek başka bir tarihteki sınava başvurulabilir.
Sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
Sınav sonuçları sınav takviminde belirtilen tarihte açıklanır.
Sınav sonuçlarını nereden öğrenebilirim?
Sınav sonuçları web sayfamızın duyurular bölümünde yayımlanmaktadır.
Sınav sonuçlarına itiraz edebilir miyim?
Evet. Sınav sonucuna itiraz eden aday, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 15 gün içinde merkezimize dilekçe ile başvurabilir. Bu dilekçeye istinaden adaya yazılı olarak cevap verilir.
Türkçe yeterlik belgemi kaybettim. Tekrar belge alabilir miyim?
Evet. Türkçe yeterlik belgesini kaybeden aday, 100 TL ücret ödeyerek ve merkezimize dilekçe ile başvurarak belgesini tekrar alabilir.
Uzaktan Eğitim Hakkkında
Uzaktan eğitim derslerinde hangi program kullanılmaktadır?
Uzaktan eğitim dersleri Microsoft Teams programı üzerinden yürütülmektedir.
Microsoft Teams programını nasıl kullanacağım?
Microsoft Teams programına ücretsiz olarak üye olunuz. Üyelik süreci ve oturum açmak için yararlanacağınız kılavuza buradan ulaşabilirsiniz. Oturum açtıktan sonra ekli olduğunuz ekip ve sınıfta derse katılabilirsiniz.
Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin içeriği farklı mı?
Hayır. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin ders içerikleri ve ders saatleri aynıdır. Dersler, merkezimizde okutulan Yedi İklim Türkçe Seti'nin z-kitap uygulaması üzerinden yapılmaktadır.
Not: Ders saati yüz yüze eğitimde 40, uzaktan eğitimde 30 dakikadır.